Συστήματα Πολυμέσων

Αθανάσιος Νικολαΐδης

Περιγραφή

• Ορισμοί μέσων και πολυμέσων, διακριτά και συνεχή μέσα. Ροή και μεταφορά δεδομένων στα μέσα.
• Τεχνολογία συσκευών εισόδου-εξόδου ηχητικών σημάτων. Αντίληψη του ήχου και ψυχοακουστική. Μουσική και πρότυπα MIDI.
• Σήματα φωνής. Σύνθεση και αναγνώριση φωνής.
• Τεχνολογία συσκευών εισόδου-εξόδου οπτικών σημάτων.
• Προσομοίωση κίνησης μέσω Υπολογιστή.
• Κωδικοποίηση και συμπίεση ήχου, εικόνας και βίντεο.
• Οπτικά μέσα αποθήκευσης.
• Βάσεις δεδομένων σε εφαρμογές πολυμέσων.
• Λογισμικό για την δημιουργία εφαρμογών πολυμέσων.

Λέξεις Κλειδιά: Πολυμέσα, Κωδικοποίηση, Συμπίεση, Εικόνα, Ήχος, Βίντεο, Κείμενο, Γραφικά, Προσομοίωση κίνησης, Μέσα αποθήκευσης, Πρότυπα οπτικών μέσων, Εφαρμογές πολυμέσων.

Θεματικές Ενότητες

Να αποκτήσουν οι φοιτητές εξοικείωση με βασική ορολογία που έχει να κάνει με τα ψηφιακά πολυμέσα και να γίνει μια ταξινόμηση των ψηφιακών μέσων βάσει κάποιων κριτηρίων.

Να εξοικειωθούν οι φοιτητές με την διαδικασία ψηφιοποίησης σημάτων, με χρήση παραδειγμάτων υπαρκτών προτύπων ψηφιοποίησης ήχου και βίντεο.

Να αποκτήσουν οι φοιτητές γνώση των γενικών χαρακτηριστικών της κωδικοποίησης εντροπίας και πηγής και να αφομοιώσουν βασικούς αλγορίθμους κάθε κατηγορίας.

Να εμπεδώσουν οι φοιτητές όλους τους γνωστούς τρόπους αναπαράστασης κειμένου και υπερκειμένου καθώς και τις μεθόδους χειρισμού του.

Να αποκτήσουν οι φοιτητές γνώση των σύγχρονων τεχνικών συμπίεσης ψηφιογραφικών εικόνων, των μορφών αρχείων εικόνας, καθώς και των μεθόδων αναπαράστασης διανυσματικών εικόνων.

Να αποκτήσουν οι φοιτητές γνώση των μεθόδων σύλληψης βίντεο, των προτύπων MPEG που έχουν προταθεί για συμπίεσή του, των αρχών του χωρικού και χρονικού πλεονασμού δεδομένων, καθώς και της δομής ενός ρεύματος δεδομένων MPEG.

Να αποκτήσουν οι φοιτητές γνώση των τύπων πλαισίων MPEG, της υποδειγματοληψίας χρωματικότητας, των τύπων κλιμακωσιμότητας, της αντικειμενοστραφούς συμπίεσης βίντεο (MPEG-4) και μη προτυποποιμένων μεθόδων συμπίεσης.

Να αποκτήσουν οι φοιτητές γνώση για τη διανυσματική αναπαράσταση ήχου με χρήση του MIDI και για τις σύγχρονες μεθόδους συμπίεσης ήχου, όπως MP3, AC3 και AAC.

Να εμπεδώσουν οι φοιτητές γνώσεις σχετικά με τις ομοιότητες και διαφορές κλασικού animation και animation με χρήση υπολογιστή, τα στάδια παραγωγής του, τις αρχές της κινηματικής και δυναμικής, τις σύγχρονες μεθόδους rendering και texture mapping, καθώς και τα υπάρχοντα πακέτα λογισμικού animation και τις εφαρμογές του.

Να αποκτήσουν οι φοιτητές γνώση των διαφορετικών τύπων μέσων αποθήκευσης (μαγνητικών και οπτικών), των σχετικών τους πλεονεκτημάτων, των διατάξεων RAID και των αρχών λειτουργίας των οπτικών δίσκων.

Να αποκτήσουν οι φοιτητές γνώση των διαφόρων προτύπων οπτικών μέσων που έχουν προταθεί κατά καιρούς, από το CD-DA μέχρι το DVD, καθώς και της φυσικής δομής των οπτικών δίσκων και του τρόπου εγγραφής των δεδομένων σε αυτούς.

Να αποκτήσουν οι φοιτητές γνώση περί των εφαρμογών πολυμέσων ενός ή πολλών χρηστών, σύγχρονων ή ασύγχρονων, επικοινωνίας διαπροσωπικής ή μεταξύ ανθρώπων και συστημάτων, με αναφορά σε συγκεκριμένες εφαρμογές.

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -