Περιεχόμενο μαθήματος
Εισαγωγή, Πλαίσια της Περιφερειακής Οικονομικής Αναλύσεως, Περιφερειακό και Διαπεριφερειακό Σύστημα Λογαριασμών Εισοδήματος, Περιφερειακό και Διαπεριφερειακό Σύστημα Λογαριασμών Εισροών – Εκροών, Περιφερειακή και Διαπεριφερειακή Ανάλυση Εισοδήματος, Οικονομικές Θεωρίες Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης, Περιφερειακή Οικονομική Πολιτική.
Με την συμπλήρωση του μαθήματος της Περιφερειακής Οικονομικής & Ανάπτυξης, οι φοιτητές θα πρέπει να είναι σε θέση:
• Να κατανοούν τις επιστημονικές αδυναμίες ύπαρξης μίας ενιαίας και καθολικής θεωρίας της Οικονομικής Μεγέθυνσης & Ανάπτυξης.
• Να γνωρίζουν το μεγάλο και πολύπλοκο εύρος του επιστημονικού αντικειμένου και την ύπαρξη πολυδιάστατης και διεπιστημονικής προσέγγισής του.
• Να αντιλαμβάνονται καλά και να έχουν επίγνωση της ανάγκης χρήσεως ανώτερων μαθηματικών, στατιστικών μεθόδων και ποσοτικών μεθόδων, στον επιστημονικό χώρο της Περιφερειακής Οικονομικής Μεγέθυνσης & Ανάπτυξης.
Μαθησιακοί στόχοι
• Να καταδείξει τα διάφορα οικονομικά - μαθηματικά πρότυπα Περιφερειακής Οικονομικής Μεγέθυνσης και Ανάπτυξης.
• Να αναλύσει τους επιστημονικούς λόγους της αδυναμίας χρησιμοποίησης ενός οριστικού πλαισίου στην θεωρητική και εφαρμοσμένη αναζήτηση για την Οικονομική Μεγέθυνση.
• Να περιγράψει στατιστικές αναφορές – έρευνες που αφορούν στην Ελληνική οικονομική πραγματικότητα, μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ευρωπαϊκών δεδομένων οικονομικής συνεργασίας και Περιφερειακής Οικονομικής Μεγέθυνσης & Ανάπτυξης.
Βιβλιογραφία
Περιφερειακή ανάπτυξη, Σεραφείμ Πολύζος, Εκδόσεις Κριτική, 2011.
Αστική και περιφερειακή οικονομική, McCann Philip, Εκδόσεις Κριτική, 2003.
Προαπαιτούμενα
Όχι