Κοστολόγηση

Πληροφορίες

Περιεχόμενο μαθήματος

Περιεχόμενο μαθήματος

1: Έννοια και σημασία της κοστολόγησης.
2: Είδη κόστους.
3: Τα υλικά ως στοιχείο κόστους.
4: Η εργασία ως μέρος κόστους.
5: Τα Γ.Β.Ε. και η σημασία τους στην κοστολόγηση.
6: Η κοστολόγηση βάσει δραστηριοτήτων.
7: Ιστορικό κόστος και ο ρόλος του στην κοστολόγηση.
8: Προϋπολογιστικό κόστος και αποκλίσεις.
9: Μερισμός και βάσεις μερισμού σε πραγματικά δεδομένα.
10: Εφαρμογή μερισμού σε πραγματικά δεδομένα.
11: Αποτίμηση του αποθεματικού και μέθοδοι αποτίμησης.
12: Ανάλυση πραγματικού κόστους.
13: Μέθοδοι επανεπιμερισμού.

Μαθησιακοί στόχοι

Μαθησιακοί στόχοι

Γενική επιδίωξη του μαθήματος είναι κατανόηση της κομβικής σημασίας της κοστολόγησης σε κάθε επιχειρηματική οντότητα και η γνώση των διαφορετικών μεθοδολογιών και επιμέρους σημείων της, καθώς και η προσαρμογή – παραμετροποίηση της (σε συνδυασμό με τις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις) ώστε να γίνεται η βέλτιστη εφαρμογή σε κάθε επιχειρηματικό οργανισμό.
Ειδικότερα με τις διαλέξεις και τις ασκήσεις πράξης, οι οποίες περιλαμβάνουν και μελέτες περιπτώσεων, οι φοιτητές γνωρίζουν τα διάφορα στάδια της κοστολόγησης και καθίστανται ικανοί να χρησιμοποιήσουν τις διάφορες ποσοτικές μεθόδους τόσο ανά κέντρο κόστους, όσο και για μία επιχειρηματική οντότητα συνολικά.
Κατανοούν τις ομοιότητες αλλά και τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν την διαδικασία της κοστολόγησης σε επιχειρήσεις με διαφορετικά αντικείμενα.
Εντρυφούν στον επιμερισμό του κόστους σε διάφορες λειτουργίες, τμήματα ή άλλες υποδιαιρέσεις της επιχειρηματικής μονάδας, μαθαίνοντας ταυτόχρονα πώς να αναδιατάσσουν τη δομή μίας επιχείρησης με βάση το κόστος των επιμέρους τμημάτων της.
Μαθαίνουν πώς να επιλέγουν την αποτελεσματικότερη κοστολογική μέθοδο ως προς την οικονομικό σκέλος της εκάστοτε επιχείρησης.
Κατανοούν σε βάθος τις διαφορετικές μεθόδους της αποτίμησης των αποθεμάτων μίας επιχείρησης, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου καθώς και τα κριτήρια με τα οποία επιλέγεται η λογιστική μέθοδος αποτίμησης των αποθεμάτων της κάθε επιχείρησης με βάση τη δραστηριότητα, τις ανάγκες και τους στόχους της.
Παίρνουν ουσιαστικά στοιχεία για την λογιστική διαχείριση της κοστολόγησης και κατανοούν τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ της Διοικητικής και της Χρηματοοικονομικής Λογιστικής, όπως επίσης και τις αντίστοιχες χρήσεις τους.
Μαθαίνουν την αλληλουχία, τις έννοιες και τις διακρίσεις ανάμεσα στο κόστος, το έξοδο και τη δαπάνη, όπως επίσης και τα κριτήρια και τις διακρίσεις του κόστους.
Μαθαίνουν τις ουσιώδεις διακρίσεις μεταξύ του μεταβλητού και του σταθερού κόστους αλλά και του άμεσου και του έμμεσου κόστους.
Μαθαίνουν να υπολογίζουν το «νεκρό σημείο» για κάθε επιχείρηση.
Μαθαίνουν τον υπολογισμό του Κόστους Παραγωγής, του Κόστους Παραχθέντων και του Κόστους Πωληθέντων σε διάφορες παραλλαγές και περιπτώσεις.
Μαθαίνουν την έννοια και τον υπολογισμό της Άμεσης και της Πλήρους Κοστολόγησης.
Διδάσκονται την επιτυχή κατάρτιση προϋπολογισμών (επιμέρους και πλήρεις), αλλά και τη διάκριση μεταξύ των λειτουργικών και χρηματοοικονομικών προϋπολογισμών.
Τέλος, να έχουν την ικανότητα να συγκεντρώνουν και να αναλύουν δεδομένα ώστε να κοστολογούν πλήρως μία επιχείρηση, ώστε να καθίσταται δυνατή η λήψη περαιτέρω αποφάσεων και η χάραξη στρατηγικής από τη διοίκηση της.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:
Γνωρίζει τις διαφορετικές παραμέτρους της διαδικασίας κοστολόγησης μίας επιχειρηματικής οντότητας. .
Γνωρίζει πώς να κάνει επιμερισμό του κόστους στις διάφορες λειτουργίες, τμήματα και υπο-μονάδες της επιχείρησης.
Γνωρίζει πώς να αποτιμά τα αποθέματα μίας επιχείρησης, ανεξάρτητα από ποια μέθοδο αυτή χρησιμοποιεί, αλλά και να κατανοεί γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη μέθοδος από τη διοίκηση της επιχείρησης,

Βιβλιογραφία

Βιβλιογραφία

1. Χατζής Α., Κοστολόγηση, 2012.
2. Καραγιώργος, Θ. και Πετρίδης, Α. (2010). Μηχανογραφημένη Κοστολόγηση, Θεσσαλονίκη, εκδόσεις Μ.Δ.ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ-Α.Θ.ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.

Προαπαιτούμενα

Προαπαιτούμενα

Όχι